Ένα ποτό είναι αρκετό για να επηρεάσει σοβαρά τις ικανότητες οδήγησής σας. Έχει υπολογιστεί ότι ένα ποτήρι μπύρα ή μια μεζούρα άλλου αλκοολούχου ποτού, αυξάνει την περιεκτικότητα του αίματος σε αλκοόλ αρκετά για να διπλασιαστεί ο κίνδυνος θανάτου σε οδικό ατύχημα. Το αλκοόλ δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει την ασφάλεια. Παράγοντες που πιθανώς συνυπάρχουν, αυξάνουν τον κίνδυνο ακόμη κι αν το αλκοόλ στο αίμα βρίσκεται εντός των επιτρεπτών ορίων.

Αλκοόλ και στέρηση ύπνου

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν έλλειψη ύπνου, οδηγούν πολύ άσχημα μετά από 2 ποτά για διάστημα 2 ωρών μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Υπερεκτιμούν την ικανότητα τους για οδήγηση, θέτοντας έτσι τους εαυτούς τους κι άλλους σε κίνδυνο. Η στέρηση ύπνου σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ και τη νυκτερινή οδήγηση, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για οδικά δυστυχήματα.

Αλκοόλ και φάρμακα

Το αλκοόλ μπορεί να δρα συνεργατικά με ηρεμιστικά, αναλγητικά ή αντιισταμινικά φάρμακα. Η συνέργεια αυτή ακόμη και με 1-2 αλκοολούχα ποτά, δημιουργούν νύστα στον οδηγό, αυξάνοντας τον κίνδυνο δυστυχήματος. Το αλκοόλ μειώνει την ταχύτητα αντίδρασης του νευρικού συστήματος, καταστέλλει τα αντανακλαστικά, επηρεάζει την κρίση και επιβραδύνει τη λήψη αποφάσεων. Σε μια σύνθετη διαδικασία όπως η οδήγηση που απαιτεί δεξιότητες και γρήγορη λήψη αποφάσεων, ένα ποτό μόνο του ή σε συνδυασμό με κάποια φάρμακα, δυσκολεύει τον οδηγό να βλέπει σωστά το δρόμο, να παρακολουθεί τα άλλα αυτοκίνητα, να προσέχει τους πεζούς, να αντιλαμβάνεται την ταχύτητα, να μπορεί να παρκάρει και να χειρίζεται έγκαιρα και σωστά το τιμόνι του.

Στατιστικά στοιχεία

Στατιστικά στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι 40% όλων των θανάτων σε οδικά δυστυχήματα οφείλονται σε οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Αυτό σημαίνει ότι στη χώρα αυτή κάθε χρόνο, πεθαίνουν περίπου 17.000 άνθρωποι λόγω οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Εάν είστε με φίλους, αποθαρρύνετε όσους θα οδηγήσουν, να πιουν. Μην μπαίνετε σε αυτοκίνητο που θα οδηγήσει άτομο που έχει πιει. Προτιμήστε να καλέσετε ένα ταξί. Η πρόληψη θανάτων, τραυματισμών και αναπηριών λόγω οδικών δυστυχημάτων είναι υπόθεση όλων μας.